Uitgegeven werk


Details voor:

 De atlas van Huguenin, militair-topografische kaarten van Noord-Nederland 1819-1829

EigenschapWaarde
Naam:De atlas van Huguenin, militair-topografische kaarten van Noord-Nederland 1819-1829
Omschrijving:

Auteur: H.J. Versfelt en M. Schroor
Uitgave: Heveskes Uitgevers Veendam, 2005, 132 pagina's inleiding en kaarbeschrijvingen, 85 pagina's kaarten.
ISBN nummer: 90-806727-9-3

Tussen 1819 en 1829 hebben militaire ingenieurs onder leiding van luitenant W.U Huguenin kaarten van Noord-Nederland vervaardigd. Voor het grootste deel van Friesland en Groningen vormen deze kaarten de oudste gedetailleerde afbeeldingen van de provincies. Voor Overijssel en delen van Denthe geven zij een beeld van de veranderingen in het landschap in vergelijking met datgene wat getoond wordt op oudere militair-topografische kaartenseries.

De Hugueninkaarten zijn van grote waarde voor onze kennis van de vroegere topografie van de noordelijke provincies. Door de grote schaal en het kleurgebruik komt het landschap in één oogopslag tot leven. In de steden is de bebouwing gegeneraliseerd, maar daarbuiten wordt elke boerderij of ander gebouw individueel getoond.

Het bestaan van deze bijzonder interessante kaarten is lang onbekend gebleven, doordat zij verborgen lagen in de gesloten militaire archieven. Deze uitgave door de Drentse Historische Vereniging maakt ze nu voor geïnteresseerden toegankelijk.

Bestandsnaam:uitgegeven_werk_niet_beschikbaar.pdf
Bestandsgrootte: 26.67 kB
Bestandstype:pdf (Mime type: application/pdf)